Friday, 4 January 2013

CAT

Assalamualaikum....

Hai berjumpa lagi kita di hari Jumaat yang indah ini. Cat di sini bukan bermaksud cat kucing ye, ataupun bak kata Parish, cat sape cat Ayish.... Cat di sini bermakna mengeCAT rumah.. Sekarang baru aku tau kenapa upah cat mahal sebab kerja ini sangat memerlukan fokus, penelitian, kesabaran, duit, penat, masa, leceh dan sebagainya.... Kita boleh set target untuk siapkan bila tapi jangan berangan boleh on time. Tapi Alhamdulilah dah settle pon. W. Jai yang settle kan finishing, kalu aku xde de nak touch up bagai, leceh ok.... 

Teringat aku masa kat umah ayah dulu tiap kali raya kerja mengecat ni adalah kerja ayah dan ayah hanya akan guna color putih dan brown je, so even tiap2 tahun cat, orang tak akan perasan rumah tu baru cat sebab color dia tetap sama tiap2 tahun white and brown. Patutla la ayah je yang boleh buat kerja mengecat ni sebab ayah memang orang yang sangat penyabar. Tapi dah tua2 ni ayah upah orang je la sekarang, lagipon dia sibuk dengan projek kebun2 dia tu.

Mari lah aku tunjukkan hasilnya nye, lepas ni kalau ade sape2 nak upah cat rumah boleh la panggil kami ye. Confirm aku charge mahal ok...


 Minimize living hall kami ni brown theme. Luar color grey dalam macam2 color, xtau la nak jadi pe.. Cermin dan frame ayat Quran tu birthday present dari mak aku. Dia beli kat pesta and bagi masa balik kampung hari tu. 


 Bilik kami hihi, pinky gituwww... Line2 tu idea W. Jai, nak gaduh gak la pasal nak cat bilik ni, dia kata gitu aku kata gini, dah aku bukan boleh main imagine2 ni kene lukis baru nampak. Dah siap baru aku paham oh gini orang tua ni punya idea. ok la kan.(eh abaikan baju yang tersangkut tu ye, xsenonoh betol)
 

 Ruang makan, comel je kan, aku beli set meja makan yang 4 seat je, hihi bukan i kedekut ye kecik sangat so mane muat yang 6 seat tu. Lebih 4 orang makan kat lantai la gamaknye.

 Sinki dapur, sedih aku tengok sebab takde kitchen cabinet..... Sedihnya budjet lari jauh... Kene kumpul duit balik ni....

 Bilik sape ni Ayish, bilik Ayish... yo yo oo je bilik dia, huyooo antik antik dia kata...


Hari sabtu lepas kami pergi Puchong sebab nak cari perabot dan barang letrik skali nampak kedai House Lighting ke pe tah, ala kedi lampu yang famous tu. Singgah la kejap memang gila la, punya la banyak lampu dia. Bengang aku sebab lampu semua dah beli tinggal lampu kat poach je yang takde. So beli la jugak, memang beza la harga yang kat Klang tu lagi mahal. Kami ambik 2 bijik lampu dengan cermin toilet dan water heater.


Cantikkan eiiii geramnya aku, ikut kan kalau beli kat Klang tu 1 biji, kat sini dapat 2 biji. Kat sini orang punya la ramai sampai dia guna sistem numbering mcm kat bank tu, no 1125 sila datang ke counter 4...gituuuww..

Masa tengah tunggu nak collect barang tu aku sajer la amik2 gambar skali W. Jai sound nak masuk blog dia la tu, lantak la sibuk je... Pastu dia bleh blah tunggu kat kreta ngan Parish. Aku tercongok la tunggu barang rupanya orang tu dh hantar kat kreta pon... Malunya aku tunggu kat situ lama2 rupanya barang dah amek, tu pon sebab dia tepon bagitau setelah sekian lama, pastu bleh gelak2...Hantu betol laki aku... Tu je la nak crita pon, ok la cau cin cau....