Thursday, 25 July 2013

Susu Colostrum

Assalamualaikum....

Lately ni aku asyik ternampak je perkataan colostrum ni, kejap2 dekat paper la, dekat pamplet la dekat mana2 lagi la. Aku rasa macam pernah nampak je word ni yek, kat mana ye... Lepas ingat2 balik baru perasan rupanya kalau pergi breastfeeding course confirm jumpa colostrum ni. Huhu rupanya colostrum ni adalah first susu yang keluar bagi ibu yang lepas bersalin ataupun semasa third trimester pregnancy. Tapi rupanya bukan kat susu ibu je tapi jugak dekat susu lembu yang baru lepas bersalin, kira apa2 binatang pun la yang jenis mammal. This colostrum is very2 good for newborn sebab dia boleh protect that baby from any bacteria and other germs la, so kira macam develop immune system to that baby. Colostrum also good for kids and adult you know. Rase macam nak pergi cari je colostrum milk ni so takde la aku asyik senang je kene demam la, batuk la and selesema.  Rupa2nya dia bukan dalam bentuk susu je, dalam supplement pun ade and Alpha Lipid SD2 tu ade colostrum jugak. Patutla bagus pun. Aku bukan nak promote ye just additional info for myself and anyone who read this poyo blog. Bila dah masuk 30`s ni aku rasa aku kena lebih concern sikit pasal health, ye la dah cukup2 la tu aku buat tak tau je pasal health aku sendiri masa umur budak2 and 20`s, tapi aku tak nak la berabis sangat pulak dengan additional food ni yang basic2 sudah la macam milk for bone, colostrum ni untuk immune system since immune system kita ni makin kurang bila kita dah tua kan, pastu apa lagi yek, vitamin C aku prefer fresh fruits sebab aku suka makan buah buat pe nak makan in tablet form kan. Haaa tu je la kot. So, untuk tidak bagi otak aku lupa lepas ni apa itu colostrum, lets copy and paste some info from cik Google here so senang la kan nanti.

``Colostrum is a milky fluid that comes from the breasts of humans, cows, and other mammals the first few days after giving birth, before true milk appears. It contains proteins, carbohydrates, fats, vitamins, minerals, and proteins (antibodies) that fight disease-causing agents such as bacteria and viruses. Antibody levels in colostrums can be 100 times higher than levels in regular cow’s milk.

People originally got interested in bovine colostrum because of the high antibody levels. They thought that the antibodies might prevent intestinal infections in people, but they seem to be wrong.

Some athletes use bovine colostrum to burn fat, build lean muscle, increase stamina and vitality, and improve athletic performance. Bovine colostrum is not on the banned drug list of the International Olympic Committee.

Bovine colostrum is also used for boosting the immune system, healing injuries, repairing nervous system damage, improving mood and sense of well being, slowing and reversing aging, and as an agent for killing bacteria and fungus.


Who Needs COLOSTRUM
Infant
immune system is not yet well developed, immature immune cells causing infant prone to pathological bacteria.
Children
growing immunity but still weak, prone to pathological bacteria
Adolescents
increasing immunity but may depend on environmental, personal and biological factors.
Adult
strong immunity but may also depend on environmental, personal and biological factors.
Senior
declining immunity due to ageing in immune system, less immune and growth factors being produced.
Immune system could be impaired by several factors such as emotional stress; physiological stress such as inadequate rest, working pressure, long hour labour; environmental stress; irregular dietary habits; and ageing. Strong immunity is essential for general health maintenance.

BENEFITS OF COLOSTRUM
1) Enhance Immune System
a) High Whey Protein (Immunoglobulin IgG)
   - Assists virus and pathogens defence
   - Prevent infant from allergy.

b) High Lactoferrin
- Lactoferrin promotes “friendly” Bifidobacteria which assists gut ingestion especially among infant    and elderly.
c) Contains natural anti-microbial agents
   - Stimulate maturation of infant’s immunity and promote anitibodies
   - Prevent infections of gastrointestinal tract

2) Promotes muscular skeletal repair and growth capabilities 
a) High Growth Factors
   - Aids athlete’s recovery after training
   - Enhance muscular growth and strength
   - Promote wound healing and regenerative effects to all structural body cells

3) Improves growth and general health
a) High Vitamin and Mineral (Vitamin A, D, E, K, Calcium, Iron, Phosphorus, Magnesium)
   - More nutrients required for fast growth.
   - Provide nutrients for a well-balanced diet especially to busy lifestyle.
   - Contains Antioxidants for ageing prevention.
   - Essential for bones development.``

Sekian la sahaja cerita kesihatan dari saya, majulah kesihatan demi hidup yang lebih peace. Nak pergi try tengok la dekat Pharmacy ade tak colostrum milk @ supplement ni. Bye peace yo.....